Hyvä tietää

MUUTOSTYÖILMOITUS: Muutostyoilmo.doc

Miten toimin / kenelle soitan?

· muuttoilmoitus, nimi oveen, unohtunut avain

Jos taloyhtiössä on huoltoyhtiö, hoitaa se tämän tyyppiset asiat. Muuttaessasi sinun tulee tehdä huoltoyhtiölle muuttoilmoitus, jonka perusteella se yleensä automaattisesti vaihtaa nimen oveen. Samalla voit kertoa muuttiko edellinen asukas pois vai jääkö hän yhä asumaan huoneistoon. Muistathan myös ilmoittaa vesimaksujen muutoksesta isännöitsijätoimistoon.

Huoltoyhtiö hoitaa ovenavaukset talonkirjaan merkityille henkilöille. Huoltoyhtiöt laskuttavat ovenavauksesta suoraan asukasta – yleensä käteisellä. Oven avauksen mahdollistamiseksi tulee asukkaan huolehtia siitä, että huoltoyhtiöllä on kaikki tarvittavat avaimet huoneistoon. Joskus huoneistoon joudutaan myös menemään yllättäen, esimerkiksi vesivahinkotilanteessa. Isännöitsijätoimistomme ei säilytä asuntojen avaimia vaan niistä huolehtiminen kuuluu yleensä huoltoyhtiölle.

Mikäli talossasi ei ole huoltoyhtiötä tai talonmiestä, kannattaa jututtaa naapureita ja antaa heidän perehdyttää talon tapoihin. Toki me isännöitsijätoimistostakin neuvomme, mutta muilla asukkailla on yleensä se paras käytännön tieto.

· vuotava hana, kylmä patteri, sähköongelma, ym.

Erilaiset vikailmoitukset tehdään nekin yleensä huoltoyhtiöön jos sellainen talolla on. Tavanomaisissa huoltotarpeissa (vuotava hana, patterin ilmaustarve ym.) kannattaa asukkaan soittaa itse suoraan huoltoyhtiöön ja sopia käynnistä. Jos kyse on mittavammasta korjaustarpeesta, saatetaan tarvita isännöitsijän lupa. Oheisesta vastuunjakotaulukosta näet miten korjausvastuut yleensä jakautuvat osakkaan ja yhtiön kesken (talokohtaisia poikkeuksia saattaa kuitenkin olla!). Huomioithan että huollon päivystysaika on tarkoitettu vain kiireellisille, välitöntä korjausta vaativille tilanteille. Esimerkiksi muuttoilmoituksia tai tiputtavan hanan korjauksia ei tule tehdä päivystysaikana.

Jos talossasi ei ole huoltoliikettä, kannattaa ottaa yhteyttä meihin tai hallituksen jäseniin ja tiedustella toimintatavasta. Useilla taloilla on vakio putki- tai sähköliikkeet joita kannattaa käyttää.

VASTUUNJAKOTAULUKKO: Vastuunjakotaulukko.pdf

· vahinko

Valitettavan usein erilaiset vahingot tulevat iltaisin ja viikonloppuisin. Jos sattunut vahinko kaipaa välittömiä toimia, saa avun huoltoyhtiöstä tai sen puuttuessa päivystävältä korjausliikkeeltä.

Ilmoitathan vahingosta isännöitsijätoimistoon seuraavana mahdollisena arkipäivänä. Vaikka korjaus olisikin jo hoitunut tai työn alla, on isännöitsijän syytä tietää asiasta ja kuulla asukasta esimerkiksi tarvittavia vahinkoilmoituksia varten. On myös tärkeää, että asukkaan ja osakkaan yhteystiedot saadaan tietoon mahdollisimman pian.

Koti-irtaimistoa varten kannattaa jokaisella ehdottomasti olla kotivakuutus. Jos vuokraat huoneistoasi, kannattaa kotivakuutus asetta vuokrausehdoksi. Kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaan irtaimistolle tapahtuneita vahinkoja eikä esimerkiksi sijaisasuntoa.

· häiritsevä naapuri

Kun asumme kerrostalossa, on ihmisiä, tottumuksia, elämänrytmejä, ääniä ja harrastuksia joka lähtöön. Jonkin verran meidän siedettävä toinen toisistamme aiheutuvia ääniä. Kaikkiin ääniin emme voi, eikä liene mielekästäkään puuttua. Päiväsaikaan on jokaisella oltava mahdollisuus omaan normaaliin elämään. Toki naapurin kanssa voi hyvässä hengessä neuvotella jos on joitain helposti toteutettavia erityistoiveita asumisen äänille. Esimerkiksi yötyöläisen naapurilla voi olla tapana imuroida aina aamu kahdeksalta, mikä ei sinänsä ole mitenkään kiellettyä, mutta sattuu menemään ristiin naapurin elämänrytmin kanssa – tai toisen naapurilla on tapana harjoitella pianon soittoa juuri toisen naapurin lapsen päiväuniaikaan. Tällaisissa tapauksissa kannattaa naapurusten jutella asiasta ja yrittää löytää molemmille sopiva ratkaisu.

Joskus tulee tilanteita, jolloin naapurin elämänmeno on järjestyssääntöjen vastaista ja aiheuttaa jatkuvaa häiriötä ympärillä oleville. Tällöin taloyhtiön hallitus voi puuttua tilanteeseen ensin huomauttamalla ja sitten tarvittaessa varoittamalla huoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan jos häiritsevä elämä jatkuu. Hallituksen huomautusten ja varoitusten pohjana on aina asukkaan tekemä kirjallinen, allekirjoitettu valitus, josta ilmenee tarkasti (päiväys ja kellonaika) milloin ja miten häiriötä on aiheutettu. Tätä valitusta ei toimiteta asianosaiselle vaan hallitus muotoilee sen pohjalta kirjeensä.

Huoneiston ottaminen yhtiön hallintaan on pitkä ja monivaiheinen oikeudellinen prosessi, eikä hallitus voi uhata ketään sellaisilla toimilla sen perusteella että ”joku on sanonut sieltä kuuluvan aina jotain meteliä”.

Akuuteissa tilanteissa (yöllinen riehuminen naapurissa, rikoksen epäily tai henkilökohtainen häirintä) asukkaan kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin. Poliisilta ei kuitenkaan automaattisesti kulje taloyhtiölle mitään tietoa talossa tehdyistä ilmoituksista jollei esimerkiksi itse kiinteistö ole ollut rikoksen kohteena (ovia rikottu, seinään piirretty tms.).

· vastikkeen maksuasiat

Vastikeasioissa voit ottaa yhteyttä isännöitsijätoimistoon. Tilisiirtojen ja laskujen mukana lähetämme lähes aina kirjeen, jossa kerrotaan mistä on kyse. Nämä kirjeet, sekä tiedot omista maksuista kannattaa säilyttää huolellisesti. Etenkin jos huoneistosi on vuokralla, saattaa verottaja kysellä niihin liittyviä yksityiskohtia vielä vuosienkin kuluttua.

Jos teet pankin kanssa suoraveloitussopimuksen, saatat tarvita ainakin palvelutunnuksen, jonka saat isännöitsijätoimistosta. Suoraveloitussopimuksista kannattaa aina ilmoittaa myös suoraan meille vaikka tiedon pankilta aikanaan saammekin.

Isännöitsijätoimisto pitää kirjaa vastikkeista ja maksuasioista kyllä, muuta yksittäisen osakkaan vuosien takaisten maksuasioiden selvittäminen hänen omia tarpeitaan varten, ei kuulu isännöintisopimukseen. Jos kuitenkin tarvitset esimerkiksi maksuerittelyä verottajan pyynnöstä, kannattaa varautua muutamien päivien toimitusaikaan. Tällaiset selvitykset myös laskutetaan osakkaalta itseltään – eihän niistä maksaminen taloyhtiöllekään kuulu.

· isännöitsijätodistus

Isännöitsijäntodistus tilataan toimistostamme ja sen voi tilata osakas itse tai hänen valtuuttamansa henkilö (esimerkiksi kiinteistönvälittäjä). Jos olet myymässä asuntoasi, tarvitset todennäköisesti todistuksen kaikkine liitteineen, joista ostajaehdokkaat saattavat olla kiinnostuneita. Toisinaan saatat tarvita esimerkiksi pankin pyynnöstä pelkän todistuksen.

Isännöitsijäntodistus on maksullinen dokumentti, josta veloitetaan tilaajaa kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Tilattaessa kannattaa varautua muutaman päivän toimitusaikaan. Etenkin lainaosuuksien tarkastaminen ym. saattaa viedä aikaa.

· lainaosuuden maksaminen

Mikäli huoneistollasi on osuus yhtiön lainasta, saattaa sen poismaksaminen kerralla olla mahdollista. Tällöin kannatta ilmoittaa halukkuudesta isännöitsijätoimistoon. Eri yhtiöillä ja näiden lainoilla on kullakin omat sopimuksensa, joten lainaosuuden suorittamiseen liittyvät yksityiskohdat ovat aina tapauskohtaisia. Yleisimmin taloyhtiöt ottavat lainaosuuksia vastaan silloin, kun yhtiön lainalla on seuraava lyhennyshetki. Lainaosuuden suorittamisesta saattaa aiheutua myös kuluja, jotka laskutetaan osakkaalta lainaosuuden lisäksi.

· remontin suunnittelu

Remonttia suunnitellessasi kannatta aina ottaa yhteyttä isännöitsijään. Uuden asunto-osakeyhtiölaina myötä ilmoitusvelvollisuudet korostuvat ja luvanvaraisuus lisääntyy. Taloyhtiölle on hyvä ilmoittaa suunnitelmistaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja varmistaa yhtiön käytännöt. Ohessa muutostyöilmoitus, joka remontin teettäjän tulee täyttää ja toimittaa isännöitsijätoimistoon.

Remontista on hyvä ilmoittaa myös naapureille, jotta tietävät tilanteen. Lisäksi on huomioitava esimerkiksi porrashuoneen siisteydestä ja remonttijätteen käsittelystä. Remonttijäte ei kuulu taloyhtiön roska-astioihin vaan sen poisviennistä on huolehdittava itse (kannattaa esimerkiksi varmistaa jätteen poiskuljetus kuuluvaksi urakkasopimukseen).

Isännöintikohteidemme huoltoyhtiöt (huoltoliikkeiden kotisivut linkkejä-osiossa):

As Oy Aleksis Kivenkatu 16, Kiinteistöhuolto Varonen Oy, 010 439 7990, toimisto@huoltovaronen.fi

As Oy Aleksis Kivenkatu 66, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Aleksiskivenkatu 80, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Braahe: Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Castreninkatu 14, 0400 409 121, Kiinteistöhuolto Toivonen Oy

As Oy Helsingin Inarintie 20, Eeron Talonmiespalvelu Oy, 0400 491 363

As Oy Helsingin Kuninkaankartanontie 8, R.Asikainen Oy, 09 342 1006, toimisto@kp-asikainen.fi

As Oy Helsingin Orioninkatu 2, Kotikatu Vallila Oy, 010 270 8600,  vallila@kotikatu.fi

As Oy Inkoonkatu 7, Kotikatu Alppila Oy, 010 270 7990, alppila@kotikatu.fi

As Oy Inkoonkatu 8, Kotikatu Alppila Oy, 010 270 7990, alppila@kotikatu.fi

As Oy Josamäki, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Kauppalantie 28, Kiinteistöpalvelu Norppa Oy, 050 4994 535, khnorppa@khnorppa.fi

As Oy Karjalankatu 14, Alppilan Kiinteistöhuolto Oy, 0207 661155, info@alppilankiinteistohuolto.fi

As Oy Kolmas linja 21, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Kotkankatu 8, Alppilan Kiinteistöhuolto Oy, 0207 661155, info@alppilankiinteistohuolto.fi

As Oy Kustaankatu 5, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Kustaanlinna, Kiinteistöhuolto Varonen Oy, 010 439 7990, toimisto@huoltovaronen.fi

As Oy Mechelininkatu 49, Talopalvelu Jäntti, 050-584 8531, talopalvelu@talopalvelu.eu

As Oy Orioninkatu 14-16, Kotikatu Vallila Oy, 010 270 8600,  vallila@kotikatu.fi

As Oy Porvoonkatu 51, Alppilan Kiinteistöhuolto Oy, 0207 661155, info@alppilankiinteistohuolto.fi

As Oy Sipoonkatu 6, Alppilan Kiinteistöhuolto Oy, 0207 661155, info@alppilankiinteistohuolto.fi

As Oy Sipoonkatu 11, Kiinteistöhuolto Varonen Oy, 010 439 7990, toimisto@huoltovaronen.fi

As Oy Sturenkatu 5b, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Sturenkatu 7, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Sturenkatu 36, Kiinteistöhuolto Varonen Oy, 010 439 7990, toimisto@huoltovaronen.fi

As Oy Sturenkulma, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Vaasankatu 18, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Vanajantie 17-19, Kiinteistöhuolto Heiskanen Oy, 029 340 0800, info@kiinteistohuoltoheiskanen.fi

As Oy Violankatu 7, Talon monitoimi, 0400 616 637, huolto@talonmonitoimi.fi